• Kwalitatief Nederlands design
 • Energiezuinig & duurzaam
 • Eenvoudig & flexibel
 • 5 jaar garantie
Meer info

in-lite

Nieuws & blog

Thijs
Aanleg

Quick and dirty kabelplan

Heb je een mooi lichtplan gemaakt, dan wil je natuurlijk meteen je verlichting shoppen en aan de slag gaan. Ho, stop! Dat is dus geen goed plan. De kans is groot dat je tijdens of na de installatie voor ongewenste verrassingen komt te staan. Het is echt beter eerst nog even een kabelplan te maken. Ok, het is niet het leukste werk maar het betaalt zich terug. Geloof me. Dit is hoe je quick and dirty een goed kabelplan maakt.

Een kabelplan maken is eigenlijk gewoon de kabels intekenen in je tuinontwerp met lichtplan en een shoppinglist maken. That's it, niet meer en niet minder. Wat heb je nodig?

 • Je tuinontwerp met lichtplan in 2d incl maten
 • een potlood of pen
 • het in-lite productoverzicht (of de website)
 • Een boodschappenlijstje (tip: gebruik de wensenlijst op onze website)

Als je mijn stappenplan volgt lever je een professioneel kabelplan op waar je later ook nog plezier van hebt. Want als je deze bewaart en je tuin later een keer op de schop gaat, weet je precies waar alle kabels en connectoren liggen. Handig toch? Komt ie.

1. Bereken het totale vermogen van je lichtplan

Simpel gezegd: tel het vermogen van alle lampen in je plan bij elkaar op. Het vermogen kun je bij het product op de website vinden of in de handleiding. Hoppa, de eerste stap heb je al in de pocket.

2. Bepaal welke trafo je nodig hebt

Belangrijk is dat je trafo voldoende capaciteit heeft om je buitenlampen aan te sturen. Daarom kies je een trafo op basis van het totale vermogen van de lampen in je lichtplan. Ga wel uit van een maximale belasting van de trafo van 90% en houdt ook rekening met eventuele uitbreiding van je lichtplan in de toekomst. Een 56 watt transformator belast je dus met maximaal 50 watt aan buitenlampen. Maar als je van plan bent om later nog verlichting toe te voegen (altijd doen zeg ik ;-) ga dan nu al voor een 108 watt trafo.

3. Teken de trafo in

Kies een plek om de trafo op te hangen. Voorwaarde is natuurlijk dat er een stopcontact in de buurt is. Meestal hang ik de trafo in een schuur of aan een wand of paal in de tuin. De in-lite trafo's zijn spatwaterdicht dus je kan ze buiten monteren zolang je ze maar boven de grond hangt (liefst zo'n 50 cm). Teken de trafo in op de gewenste plek en noteer deze bij benodigdheden.

4. Teken de kabel in en maak eventueel kabelaftakkingen

Daarna teken je vanuit de trafo de kabel in. Deze laat je langs alle armaturen leiden en kan zomaar ergens eindigen (kan ook onder slechts een laagje aarde, is compleet veilig). Dit noemen wij een lineair kabelplan. Noteer de lengte van de kabel (van trafo tot einde kabel). Op basis hiervan kies je namelijk straks welke kabel je nodig hebt. Kom je niet lekker uit met je kabel? Dan kun je ook aftakkingen maken (een gesplitst kabelplan). Dit doe je met een kabelverbinder CC-2. Teken de kabelverbinders ook in je lichtplan in en noteer bij iedere aftakking hoe lang de kabel is. Een kabelverbinder mag met maximaal 50 watt belast worden. Met andere woorden, na de kabelverbinder kun je voor maximaal 50 watt aan lampen aansluiten. Wil je meer lampen aansluiten? Plaats dan een tweede kabelverbinder. Je kunt nu max 100 watt aan lampen plaatsen.  Al zal dat met LED niet zo snel voorkomen.

5. Noteer de benodigde kabel en kabelverbinders
Tel alle kabel bij elkaar op en noteer hoeveel meter je nodig hebt. In-lite heeft twee type kabels in het assortiment. Je keuze hangt af van de afstanden die je moet afleggen. Met onze standaard 14/2 kabel kun je in lineair 40 meter afleggen en met de zwaardere 10/2 kabel kun je lineair wel 80 meter afleggen. Heb je aftakkingen in je plan? Dan mag de totale lengte van de kabel van trafo tot het einde van je aftakking niet langer zijn dan de aanbevolen maximale kabellengtes. Noteer tot slot hoeveel kabelverbinders je nodig hebt.

En dan is je quick and dirty kabelplan al klaar! Simpel toch?

Speciaal voor jou nog een aantal tips van Thijs op een rij

 • Belast de trafo met maximaal 90% van het totale vermogen
 • Houd voldoende vermogen over op de trafo om later nog buitenlampen toe te kunnen voegen
 • Teken de kabel in op makkelijk bereikbare plaatsen zoals langs bestrating en borders
 • Verwerk je kleine grondspotjes in een pad of terras (diameter 22mm) teken dan verlengkabels in, zo kun je later nog makkelijk bij de Easy-Lock
 • Teken sowieso alle onderdelen van het in-lite systeem in op goed bereikbare plekken
 • De vroegere ringleidingen zijn achterhaald en niet meer nodig met de lage vermogens van LED
 • Heb je een grote tuin dan kun je ook met 2 trafo’s (lees 2 kabelplannen) werken
 • Werk je met 2 trafo’s gebruik dan een splitter voor de lichtsensor, dan gaan allebei de lichtplannen op hetzelfde moment aan.
Terug naar overzicht