• Kwalitatief Nederlands design
  • Energiezuinig & duurzaam
  • Eenvoudig & flexibel
  • 5 jaar garantie
Meer info

Eigen Huis & Tuin

Patiotuin Rotterdam

border met MINI SCOPE DUO

in-lite in Eigen Huis & Tuin

Al jaren voorzien wij Eigen Huis & Tuin van tuinverlichting. Zo ook deze keer bij de moderne stadstuin van Karel in Rotterdam. Zijn huis, vlakbij de Erasmusbrug, is na tijden verbouwen bijna klaar. En het resultaat mag er zijn. De tuin verdient echter nog flink wat aandacht. Tom neemt de tuin, ontworpen door niemand minder dan  Erwin Stam, goed onder handen. Ons eigen in-lite lab. maakte het lichtplan. We laten je graag zien hoe deze mooie patiotuin tot stand is gekomen en je krijgt tips van de professionals die je kan toepassen op je eigen tuin. 

Eigen Huis & Tuin logo

3D ontwerp

Van plan tot uitvoering

Elk element in deze tuin is met zorg uitgekozen door ontwerper Erwin Stam. Lichtspecialist Thijs van in-lite lab. heeft vervolgens het lichtplan gemaakt en het ontwerp omgezet naar 3D. Hiermee is het effect van de verlichting in de ontwerpfase al goed zichtbaar (zie video).

Welke producten zijn gebruikt
De focus in deze tuin ligt op de MINI SCOPE DUO. Met zijn industriële look, past hij goed in de strakke tuin van Karel. De MINI SCOPE DUO bestaat uit twee spots op een staander. De spots zijn los van elkaar draaibaar en naar elk gewenst punt te richten. Hierdoor kan je met één armatuur zowel lage beplanting als hoge beplanting verlichten. Bij de foto op de wand is de MINI SCOPE DUO ook toegepast. De onderste spot verlicht de border en de bovenste spot verlicht de foto. Op deze manier ga je efficiënt om met tuinverlichting!

Op de muur is er gebruik gemaakt van de ACE UP-DOWN WHITE 100-230V. Door de witte tint gaat de tuinverlichting mooi op in de witte muur. Een aantal armaturen zijn geplaatst tussen de klimplanten aan de muur. Hierdoor creëer je echte eyecatchers. Tot slot zijn er een aantal SCOPES en MINI SCOPES gebruikt om de bomen uit te lichten.

Het tuinontwerp: Erwin Stam Tuinstudio

Erwin stam is in deze aflevering de ontwerper van de tuin. Hij heeft goed gekeken naar de behoeftes van de bewoner. Het is een compacte stadstuin, maar Karel is wel iemand die van een feestje houdt en regelmatig veel mensen over de vloer heeft. "Door gebruik te maken van de borders creëer je veel zitruimte en vergroot je de leefruimte en het gebruikersgemak. Daarnaast heb ik de muren en gevels  onderdeel gemaakt van de tuin, door bijvoorbeeld de grote foto met de skyline van Rotterdam te plaatsen. Dit past goed bij Karel, hij is een echte Rotterdammer.".

Het favoriete onderdeel
Erwin vindt de groene rand met beloopbare planten bij de zitplekken erg mooi geworden. "Het geeft een goed contrast tussen het hout en de stenen. Daarnaast ligt de tuin hierdoor niet helemaal vol met alleen maar steen en krijg je echt een groen tuingevoel."

Waarom is licht belangrijk in een tuinontwerp?
Tuinverlichting maakt het mogelijk om ook ’s avonds buiten te leven geeft Erwin aan. Zonder verlichting gaat dit niet. "Wanneer je creatief om gaat met de plaatsing van de verlichting, geeft het een waanzinnig effect en krijgt de tuin ook extra dynamiek. Daarnaast gebruik ik buitenverlichting  voor de veiligheid rondom het huis. Om bijvoorbeeld paden en waterpartijen aan te geven.".

Tuintip
Bij een kleine tuin zie je vaak dat er gekozen wordt voor kleine materialen, zoals bijvoorbeeld kleine klinkers en lage beplanting. "Door gebruik te maken van grote tegels, groepen beplanting en bijvoorbeeld lange zitbanken, oogt een kleine tuin juist veel ruimtelijker." Zo is er in deze tuin gebruik gemaakt van grote heesters, die boven de muur uitkomen. Dit draagt bij aan het leefgebied van de tuin.

Erwin Stam Tuinstudio

Eigen Huis en Tuin In-lite
In-lite buitenverlichting MINI SCOPE DUO
in-lite tuinverlichting ACE UP-DOWN WHITE
in-lite tuinverlichting Eigen Huis en Tuin

in-lite lab.

Het lichtontwerp

Thijs van in-lite lab. heeft het lichtontwerp van de patiotuin gerealiseerd. in-lite lab. is een speciale afdeling binnen in-lite die bijzondere projecten zoals deze tuin realiseert. Thijs heeft het tuinontwerp van Erwin Stam goed bekeken: "Ik heb gekeken welke elementen de tuin uniek maken en ik heb deze benadrukt met tuinverlichting. Een voorbeeld hiervan zijn de grote bomen en de foto op de muur." Daarnaast is er een creatief accent gelegd op de vlonder.

Het favoriete onderdeel
De verlichting van de foto aan de muur is Thijs zijn favoriete onderdeel. Doordat de verlichting tussen de beplanting staat en de hoge beplanting het licht een beetje blokt, krijg je een mooi schaduwspel op de foto: "Als het een beetje waait, dan komt de foto echt tot leven".

Waarom is licht belangrijk in een tuinontwerp?
Tuinverlichting is onmisbaar zegt Thijs: "Iedereen is tegenwoordig erg druk in het dagelijks leven. Je bent hard aan het werk, druk met kinderen en andere zaken. Het moment van ontspannen begint daardoor meestal pas 's avonds rond 9 uur. Dan pas heb je tijd voor bijvoorbeeld een lekker drankje en feestjes met vrienden. Het is het zonde als je geen verlichting in je tuin hebt, want dan kan je gewoon niet optimaal genieten van je tuin.".

Lichttip
Tot slot heeft Thijs een tip om nog meer uit je buitenverlichting te te halen: "Hou rekening met de zichtlijnen in de tuin. Wat is je uitzicht als je op het terras zit, welk deel van de tuin zie je als je binnen in de huiskamer zit? Wat zie je als je de tuin zelf binnenloopt? Als je hier creatief mee om gaat, creëer je een mooie dieptewerking in de tuin."

In-lite lab Thijs

Laat je inspireren!

Ben je enthousiast geworden en wil je ook graag verlichting in je tuin? Vraag de gratis in-lite brochure aan en laat je onderdompelen in de mogelijkheden. In de brochure vind je niet alleen alle producten, maar ook veel thema pagina's met diverse tuinelementen en verschillende toepassingen van tuinverlichting. Daarnaast laten we je zien hoe simpel & flexibel ons systeem is. 
 

Brochure aanvragen

in-lite brochure

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste in-lite nieuws, acties en tips.
 

aanmelden nieuwsbrief