• Kwalitatief Nederlands design
  • Energiezuinig & duurzaam
  • Eenvoudig & flexibel
  • 5 jaar garantie
Meer info

in-lite aanleggen in 5 stappen

Stap 2: Kabel

Stap 2: Kabel

In-lite buitenverlichting is gebaseerd op laagspanning (12 volt), waardoor je veilig en gemakkelijk zelf de verlichting kunt aansluiten.

 

In de video kun je zien hoe de kabel aangesloten wordt en lineair gelegd wordt. 

Lineair leggen van de kabel en maximale kabellengtes

Met het lineair leggen van de kabel komt de hoofdkabel vanuit de transformator en hierop kan je optioneel aftakkingen maken. Het uiteinde van de hoofdkabel ligt dus los in de tuin en wordt niet met een lus opnieuw verbonden op zichzelf of op de transformator. Om te berekenen of je de maximale kabellengte niet overschrijdt, bereken je de lengte vanaf de transformator tot het uiteinde van de kabel. Dit geldt ook voor een aftakking. 

We hebben twee verschillende type kabels in het assortiment, de 14/2 en de 10/2 kabel. Met de 14/2 kabel kan je lineair gelegd een maximale kabellengte hebben van 40 meter. Met de 10/2 kabel kan je lineair gelegd een maximale kabellengte van 80 meter hebben. 

Meer lezen over het lineair leggen van de kabel en maximale kabellengtes? 
 

Lees verder

Aftakkingen maken (gesplitst kabelplan)

Om de kabel makkelijker langs de armaturen te leiden, kun je deze ook splitsen met kabelverbinders (CC-2). Hierbij gelden dezelfde maximale kabelafstanden (gerekend van transformator tot kabeluiteinde).

 

 

Kabeluiteinde afwerken

Ben je klaar met het leggen van de kabel? Vergeet dan niet om deze netjes af te werken met kabelafdekdopjes. Deze worden standaard bij iedere transformator geleverd. 

 

 

kabel

Kabellengte armatuur

Onze armaturen hebben een standaard een kabellengte van zo’n 60 cm (afwijkende kabellengtes zijn vermeld bij het product op de website.) Het is mogelijk een verlengkabel te gebruiken om het armatuur verder van de hoofdkabel te kunnen plaatsen. Dit is handig als je armaturen op hoogte verwerkt of Ø22 mm grondspots in een terras integreert (de Easy-Lock is anders niet bereikbaar).

 

Stap 1: Transformator

Stap 1 is het aansluiten van de transformator. De transformator stuurt de verlichting aan en geeft stroom aan het systeem. Ga terug naar stap 1 om te zien hoe je de transformator moet installeren. 

Stap 1

Stap 3: Easy-Lock

Met de Easy-Lock sluit je eenvoudig een armatuur aan op de 12 volt kabel. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Ga naar stap 3 om te kijken hoe de Easy-Lock aangesloten moet worden. 

Stap 3

Het plaatsen van de kabel

Na het installeren van de transformator is het tijd voor stap 2: het plaatsen van de kabel. De laagspanningskabel geleidt de stroom en zorgt ervoor dat de armaturen branden. Maak voordat je gaat installeren altijd een kabelplan

De in-lite kabel leggen is eenvoudig: je rolt deze de tuin in vanuit de transformator en deze kan willekeurig ergens eindigen. Leg de kabel zoveel mogelijk langs bestrating en borders zodat deze bereikbaar blijft. Houd altijd rekening met de aanbevolen maximale kabellengte tussen transformator en het uiteinde van de kabel. Met de 14/2 kabel kun je 40 meter lineair afleggen en met de dikkere 10/2 kabel 80 meter. 

in-lite gebruikt voor haar 12 volt systeem kabels van hoge kwaliteit. Dit is van belang om krachtverlies (voltage drop) over lange afstand te voorkomen en om te zorgen dat de kabel goed bestand is tegen invloeden van buitenaf. Als je in-lite armaturen op een kabel van een andere fabrikant aansluit, vervalt de garantie.