• Kwalitatief Nederlands design
  • Energiezuinig & duurzaam
  • Eenvoudig & flexibel
  • 5 jaar garantie
Meer info

in-lite aanleggen in 5 stappen

Stap 1: Transformator

Stap 1: Transformator

In-lite buitenverlichting is gebaseerd op laagspanning (12 volt), wat inhoudt dat je veilig en gemakkelijk zelf de verlichting kunt aansluiten. In slechts 5 stappen lever je al een professioneel aangelegd systeem op.

Stap 1 is het aansluiten van de transformator. De transformator stuurt de verlichting aan en geeft stroom aan het systeem. Zorg er daarom altijd voor dat de transformator voldoende vermogen heeft. Hoe je dit moet berekenen? Simpel! Tel de rekenwaardes (aantal VA ofwel voltampere) van de armaturen in je lichtplan bij elkaar op. Het totaal mag niet boven 90% van het totale vermogen van je transformator uitkomen. Een 56 watt transformator belast je dus met een maximum van 50 VA aan armaturen. De transformator kan op een muur, wand of paal bevestigd worden (ca. 50 cm van de grond).

In de video kun je zien hoe je de transformator en lichtsensor op een correcte wijze installeert.

Kabelschoentjes voor een goede stroomgeleiding

Sluit de kabel altijd met de bijgeleverde kabelschoentjes aan op de transformator. Slecht aangesloten kabels verhinderen een goede stroomgeleiding en kunnen warmte ontwikkeling veroorzaken. Dit kan de transformator ernstig beschadigen.

Bekijk in de video hoe je kabelschoentjes moet monteren. 

Lichtsensor installeren en/of verlengen

De lichtsensor monteer je buiten. Wanneer het gaat schemeren, springt de verlichting automatisch aan. Hang de lichtsensor daarom dus uit de buurt van kunstverlichting, dit kan namelijk de werking beïnvloeden. Ons laatste type lichtsensor heeft een kunststofafdekdopje (niet zichtbaar in deze video). Het dopje is een extra bescherming tegen vocht, verwijder deze dus niet!

Bij het aansluiten van de transformator kon je al zien hoe je de lichtsensor moest aansluiten. Bekijk in deze video hoe je de kabel van de lichtsensor kunt verlengen. 

De transformator instellen

Nu je de lichtsensor hebt geïnstalleerd, kun je de transformator instellen. Onze transformator heeft verschillende opties:

  • Optie 1 - Dusk to Dawn - Hierbij gaat de verlichting aan bij schemer en weer uit bij zonsopkomst.
  • Optie 2 - On hours - De verlichting gaat aan bij schemer en blijft het aantal ingestelde uren branden.
  • Optie 3 - On/off - Hiermee kun je de verlichting handmatig aan- en uitzetten.

Wil je bijvoorbeeld energie besparen, dan raden wij aan om de transformator in combinatie met de lichtgevoelige sensor in te stellen op het gewenste aantal branduren. Vanaf zonsondergang brandt de verlichting dan alleen het aantal ingestelde uren.

Installatietips

De handigste tips van het installatieproces nog eens rustig nalezen? Download dan de installatietips leaflet. Hierop vind je per stap de belangrijkste aanlegtips voor een professioneel aangelegd in-lite systeem.

Download installatieleaflet
leaflet

Stap 2: Kabel

Tijd om de kabel uit te rollen! Ga naar stap 2 om meer te leren over het aanleggen van de kabel, het maken van een kabelaftakking en het afwerken van de kabel. 

Stap 2