• Kwalitatief Nederlands design
  • Energiezuinig & duurzaam
  • Eenvoudig & flexibel
  • 5 jaar garantie
Meer info

Service

Veelgestelde vragen

Aanleg

Er is al verlichting van in-lite aanwezig, kan ik armaturen toevoegen?

Ja, dit kan. Je kunt armaturen toevoegen op het reeds bestaande kabelplan of het bestaande kabelplan uitbreiden. Let hierbij wel op de maximale belasting van de transformator en de kabel. Voor meer informatie hierover ga je naar de pagina installatietips.

Hoe installeer ik de transformator?

Op onze pagina installatietips kun je zien hoe je een transformator installeert. Je kunt ook de handleiding van de betreffende transformator raadplegen.

Hoe installeer ik een buitenspot?

In deze video kun je zien hoe je een buitenspot aansluit. Voor specifieke instructies raadpleeg je altijd de handleiding. Op de pagina installatietips kun je meer video's vinden over de aanleg van ons systeem.

Hoe installeer ik een grondspot?

Hiervoor kun je de volgende video's bekijken:

Voor specifieke instructies raadpleeg je altijd de handleiding en het verwerkingsadvies van het betreffende product.

Hoe installeer ik een staande buitenlamp?

In deze video kun je zien hoe je een staande lamp installeert. Voor specifieke instructies raadpleeg je altijd de handleiding en het verwerkingsadvies van het product.

Hoe installeer ik een wandlamp?

In deze video kun je zien hoe je een wandlamp installeert. Voor specifieke instructies raadpleeg je altijd de handleiding of het verwerkingsadvies van het product. Op de pagina installatietips zie je hoe je ons systeem aanlegt.

Hoe kan ik een in-lite buitenlamp verder van de 12 volt kabel af plaatsen?

Er zijn speciale verlengkabels te verkrijgen om de afstand van het armatuur tot de kabel te kunnen vergroten. Bekijk de video 'verlengkabel plaatsen' of ga naar de pagina installatietips.

Hoe sluit ik de in-lite kabel aan op de HUB-50 en HUB-100 transformator?

De in-lite kabel is eenvoudig aan te sluiten op de HUB-50 en HUB-100. Knip aan één kant van de kabel het uiteinde een paar cm in, je hebt nu twee kabel uiteinden naast elkaar. Strip ongeveer 8 mm van beide kabel uiteinden met behulp van een kabelstriptang. Draai daarna de koperdraadjes in elkaar zodat er geen losse draadjes uitsteken. Klik de Easy-Connect clip van de kabelingang naar boven en plaats één uiteinde in de ingang. Klik de kabel vast door de Easy-Connect clip naar beneden te duwen en controleer door licht aan de kabel te trekken of de kabel goed vastzit. Herhaal deze handelingen ook met het andere uiteinde van de kabel. Indien gewenst kan je nog één extra kabel aansluiten op de transformator. Beide kabels worden gezamenlijk aangestuurd door de transformator. Bekijk de handleiding voor een uitgebreide instructie. 

Let op: Heb je een in-lite kabel gekocht waarop kabelschoentjes gemonteerd zijn en je wilt de kabel op de HUB-50 of HUB-100 aansluiten? Knip de kabelschoentjes er in zijn geheel van af en strip de kabel zoals hierboven beschreven of bekijk de handleiding van de transformator.
 

Hoe sluit ik de verlichting aan op de 12 volt kabel?

in-lite verlichting aansluiten op de laagspanningskabel doe je met behulp van de in-lite Easy-Lock en mini-connector. Op de pagina installatietips vind je een aantal handige video's over het aansluiten van ons systeem. Voor specifieke installatie instructies raadpleeg je het verwerkingsadvies en de handleiding van het betreffende product.

Hoe stel ik de timer op de transformator in?

Voor het antwoord op deze vraag raadpleeg je de handleiding van de transformator of bekijk je deze video. Voor meer aanlegtips ga je naar de pagina Installatietips.

Hoeveel lampen kunnen er op een transformator?

Dat hangt af van het vermogen (aantal watt) van de transformator en de installatiewaarde (VA) van de lampen waarmee je de transformator wilt belasten. Meer informatie vind je op de pagina Installatietips of in ons blog over het kabelplan.

Ik ga mijn in-lite tuinverlichting zelf installeren, waar begin ik?

Bekijk eerst de pagina over het in-lite 12 volt systeem. Daarna adviseren we je de video's te bekijken op de pagina Installatietips. Raadpleeg verder altijd de handleiding en het verwerkingsadvies bij onze producten voor specifieke installatie instructies.

Ik heb nog in-lite halogeenverlichting in mijn tuin, kan ik deze combineren met LED verlichting?

Ja, alle in-lite armaturen, van LED tot Halogeen, zijn te combineren met elkaar. Houd voor een optimale lichtopbrengst rekening met de belasting van de transformator en de maximale kabellengtes. Lees hierover meer op de pagina Installatietips en in de handleidingen van onze transformators en kabels.

Ik wil in-lite niet zelf aanleggen, wie kan het voor mij doen?

Hiervoor kun je terecht bij onze verkooppunten. Zij kunnen je zelf helpen of je doorverwijzen naar een deskundig hovenier.

Is het aanleggen van in-lite tuinverlichting moeilijk?

Nee, voor het aanleggen van in-lite verlichting heb je geen technische kennis nodig. Voor een toelichting op ons systeem bekijk je de pagina in-lite 12 volt systeem en de pagina Installatietips.

Kan ik de transformator ook buiten installeren?

Jazeker, alle transformatoren zijn buiten te gebruiken. Bij de installatie dien je wel met een aantal zaken rekening te houden. Ga hiervoor naar pagina Installatietips en lees de handleiding van de betreffende transformator. 

Kan ik een dimmer op een in-lite lamp aansluiten?

Je kan alleen een dimmer aansluiten, wanneer dit specifiek staat aangegeven bij de specificaties van de buitenlamp. Klik hier voor alle dimbare lampen in ons assortiment.

Kan ik in-lite buitenlampen aansluiten op een 220 volt kabel of op het lichtnet?

in-lite verlichting kun je alleen aansluiten op 220 of 230 volt als uitdrukkelijk is aangegeven dat dit kan. Raadpleeg hiervoor het verwerkingsadvies bij het betreffende product in ons productoverzicht of de handleiding.

Kan ik jullie verlichting inbouwen in bestrating of houten constructies?

Ja, een deel van ons assortiment grondspots kun je integreren in bestrating en/of hout. Hoe je dit het beste kunt doen, lees je bij het verwerkingsadvies van de betreffende grondspots en in de handleiding.

Bekijk de selectie grondspots toe te passen in beton en natuursteen

Bekijk de selectie grondspots toe te passen in houten constructies

Kan ik ook een eigen transformator of 12 volt kabel gebruiken?

Nee, dit is niet mogelijk. Vooral LED elektronica is gevoelig voor storingen of schommelingen in het systeem. Wij attenderen je op het feit dat wanneer je verlichting aangesloten is op een systeem anders dan in-lite, de garantie vervalt. De kwaliteit van onze producten kan dan niet meer door ons gewaarborgd worden.

Kunnen alle in-lite transformators en kabels gecombineerd worden met elkaar?

Ja, dit kan met uitzondering van onze mini transformator. Wij adviseren wel één type kabel in een tuin te gebruiken, ook als je meerdere transformatoren wilt installeren (en dus meerdere kabelplannen voor één tuin maakt). Zo worden vergissingen voorkomen die leiden tot het niet goed functioneren van het systeem.

Moet de verlichting elke avond handmatig ingeschakeld worden?

Dat kan maar hoeft niet. Onze transformatoren zijn uitgerust met een lichtsensor waarmee de verlichting automatisch aangaat als het donker wordt. Lees meer hierover op de pagina Installatietips of raadpleeg de handleiding van de transformator.

Moet ik de kabelconnector beschermen tegen water?

Nee, dit hoeft niet. De Easy-Lock connector kan probleemloos op of onder de grond worden geplaatst. Door de speciale gel wordt de verbinding beschermd tegen vocht en andere invloeden van buitenaf. Lees hier meer over op de pagina Installatietips.

Moet ik eerst een lichtplan maken?

Dat hoeft niet maar is wel verstandig. Met een lichtplan zorg je ervoor dat er licht is op de juiste plaatsen. Het maakt tevens de keuze voor het type armatuur eenvoudiger en je kunt snel en gemakkelijk berekenen welke technische voorzieningen nodig zijn. Een goede voorbereiding is het halve werk! Lees ons blog over hoe je een lichtplan maakt.

Wat betekent het lineair leggen van de kabel?

Met het lineair leggen van de kabel komt de hoofdkabel vanuit de transformator en hierop kan je optioneel aftakkingen maken. Het uiteinde van de hoofdkabel ligt dus los in de tuin en wordt niet met een lus opnieuw verbonden op zichzelf of op de transformator. Om te berekenen of je de maximale kabellengte niet overschrijdt, bereken je de lengte vanaf de transformator tot het uiteinde van de kabel. Dit geldt ook voor een aftakking. 

Lees hier meer over het lineair leggen van de kabel en maximale kabellengtes.

 

Wat is de lengte van de kabel aan een armatuur?

Bijna al onze armaturen hebben een kabellengte van zo’n 60 cm, gemeten vanaf het armatuur tot aan de Easy-Lock. Heeft een armatuur een afwijkende kabellengte dan staat dit vermeld in het verwerkingsadvies. Raadpleeg hiervoor het betreffende product in ons productoverzicht. Er zijn speciale verlengkabels in 1 meter, 2 meter en 3 meter te verkrijgen om de afstand van het armatuur tot de kabel te kunnen vergroten. Lees er meer over in de handleiding van onze kabel of ga naar de pagina verlichting aansluiten.

Wat is de maximale kabellengte?

We hebben twee verschillende type kabels in het assortiment, de 14/2 en de 10/2 kabel. Met de 14/2 kabel kan je lineair gelegd een maximale kabellengte hebben van 40 meter. Met de 10/2 kabel kan je lineair gelegd een maximale kabellengte van 80 meter hebben. Om te berekenen of je de maximale kabellengte niet overschrijdt, bereken je de lengte vanaf de transformator tot het uiteinde van de kabel. Dit geldt ook voor een aftakking. 

Meer weten over het lineair leggen van de kabel en de maximale kabellengte? Zie hier

Wat is het verschil tussen de 14/2 en de 10/2 kabel?

We hebben twee verschillende type kabels in het assortiment, de 14/2 en de 10/2 kabel. De getallen geven de dikte aan van het koper binnenin de kabel. De 10/2 kabel bevat meer koper dan de 14/2 kabel, dit kan je aan de buitenkant vrijwel niet zien. Als het koper aan de binnenkant van de kabel dikker is, dan kan je over een langere lengte armaturen plaatsen. Daarom kan je met de 14/2 kabel een maximale kabellengte (lineair gelegd) hebben van 40 meter en heeft de 10/2 kabel een maximale kabellengte (lineair gelegd) van 80 meter.

Meer weten over het lineair leggen van de kabel? Zie hier

Wat moet ik doen als een enkele buitenlamp niet brandt?

Controleer of de verlichting juist is aangesloten op de laagspanningskabel. Raadpleeg hiervoor de pagina Installatietips, het verwerkingsadvies bij onze producten en de handleiding van het product. Test de Easy-Lock door deze te vervangen door die van een andere (werkende) lamp. Voor armaturen met een gloeilamp of halogeenlamp kun je daarnaast de lichtbron zelf controleren door deze te vervangen. Lukt het dan nog niet? Neem dan contact op met de hovenier of dealer waar het product is aangeschaft. Zij kunnen je ook een vervangende Easy-Lock leveren.

Wat moet ik doen als mijn buitenlampen langer aanblijven dan ik heb ingesteld op de transformator?

Bevestig de lichtsensor van de transformator op een plaats waar deze niet beïnvloed kan worden door kunstmatig licht zoals straatverlichting en autolampen. Zie ook onze pagina Installatietips.

Wat moet ik doen als mijn tuinverlichting niet aangaat als het donker wordt?

Controleer de volgende punten:

  1. is de lichtsensor op de juiste wijze gemonteerd? Zie de video transformator & lichtsensor installeren.
  2. staat de knop van de transformator op het programma DUSK TO DAWN (D/D) of de tijdschakelaar (aantal uren)?
  3. wordt de lichtsensor wellicht beïnvloed door kunstmatig licht? Dit is eenvoudig te controleren door de lichtsensor met een donkere doek te bedekken. De verlichting moet dan na een aantal seconden inschakelen. Gaat de verlichting aan, verplaats dan de lichtsensor zodanig dat deze buiten het bereik van de kunstverlichting is.
  4. is de kabel van de lichtsensor verlengd? Controleer dan of dit op een juiste manier is gebeurd. Zie de video lichtsensor verlengen.

Schakelt de verlichting na het controleren van bovenstaande punten nog niet in, dan is de lichtsensor naar alle waarschijnlijkheid defect. Losse lichtsensors zijn leverbaar via onze dealers. Wanneer zij deze niet op voorraad hebben, kunnen zij dit onderdeel bij ons bestellen.

Wat moet ik doen als mijn tuinverlichting op geen van de programma's van de transformator inschakelt?

Controleer of de transformator correct is geïnstalleerd. Raadpleeg hiervoor de pagina Installatietips en de handleiding. Zo ja, bekijk of de stroom onderbroken is geweest door de rode resetknop aan de onderzijde van de transformator te controleren. Deze moet ingedrukt zijn. Is deze niet ingedrukt dan is de transformator waarschijnlijk overbelast geweest. Om deze opnieuw in bedrijf te stellen, druk je op de rode resetknop. Kom je er niet uit, neem dan contact op met een van onze verkooppunten.

Welke dimmer moet ik gebruiken voor de HALO 100-230V wandlampen?

De HALO DOWN 100-230V en HALO UP-DOWN 100-230V wandlampen mogen alleen op een led dimmer aangesloten worden met fase afsnijding en een minimum vermogen van niet hoger dan 3W.

Hieronder vind je enkele voorbeelden van geschikte dimmers. Uiteraard kan je ook soortgelijke dimmers gebruiken, zolang ze voldoen aan bovenstaande specificaties.

  • Busch-Jaeger draaidimmer universeel LED 2-100W 6523U-102
  • Berker draaidimmer LED 3-100W 2873

Welke in-lite armaturen kan ik onderwater, in bijvoorbeeld een vijver, plaatsen?

Gebruik hiervoor alleen onze speciale onderwaterspot. Deze is geschikt voor permanent verblijf onder water. Let er wel op dat je de mini-connector altijd buiten het water plaatst en de spot bij vorst uit het water haalt.

Zijn de grondspots van in-lite overrijdbaar?

Een aantal van onze te integreren armaturen is geschikt voor in bijvoorbeeld een oprit. Bekijk de selectie van overrijdbare grondspots in ons productoverzicht.

Zijn in-lite buitenlampen waterdicht?

Alle armaturen van in-lite zijn geschikt voor buitengebruik. Armaturen met LED lichtbronnen zijn waterbestendig (zie ook de ip-waardes bij onze producten), maar zijn niet ontworpen om permanent onder water te verblijven. Gebruik hiervoor onze onderwaterspot.

Staat je vraag er niet bij?

Kun je het antwoord op je vraag niet vinden? Neem dan contact met ons op!

Contact